Koppla Säkert

Kund: Elsäkerhetsverket
Bakgrund
Öppna Stäng

Under 2019-2020 fick Elsäkerhetsverket på uppdrag av regeringen att arbeta för att privatpersoner ska få ökad kännedom om vem som får jobba med el. Detta genom olika typer av informationsinsatser i samarbete med branschen.

Ellagstiftningen är komplex både för de som säljer byggmaterial och konsumenter. Vad man får koppla själv beror på en rad faktorer som berör både vilken typ av produkt det är och miljön den ska installeras i. Elsäkerhetsverket ville därför hitta ett sätt att enkelt sprida information om vad man får koppla och inte koppla. Detta för att hjälpa konsumenten att göra rätt vid installation men även återförsäljare vid rådgivning i butik samt hantverkare när de får frågor ute på projekt.

Lösning
Öppna Stäng

Vi utvecklade ett koncept för en digital plattform som på ett intuitivt och enkelt ger konsumenten möjlighet att få ett korrekt svar kring om de får koppla eller inte koppla elen själv. Detta genom att enkelt beskriva vad och vart elprodukten ska installeras. Den digitala tjänsten gav vi namnet ”Koppla Säkert”. Vi formgav hela konceptet och plattformen och la rätt grund för det framtida arbetet med tjänsten.

Inför lanseringen av tjänsten tog Happy Republic fram allt externt kommunikationsmaterial som behövdes för att nå ut och engagera målgruppen i den nya tjänsten. En serie reklamfilmer producerades för att engagera och ska uppmärksamhet kring den nya tjänsten. Även en animerad informationsfilm som förklarade tjänstens syfte och handhavande producerades.

 

Effekt och resultat

Tjänsten Koppla Säkert lanserades på bred front den 26 maj, 2020. Fram till årsskiftet samma år hade tjänsten över 135 000 besök och kampanjer i digitala kanaler och TV exponerats för drygt 9 miljoner tittare. Antal sidvisningar i Kopplasäkert.se är drygt 290 000 stycken under samma period. 

 

Positiva sidoeffekter:

Sedan lanseringen av Kopplasäkert.se har det även gjorts 53 procent fler sökningar i den digitala konsumenttjänsten ”Kolla elföretaget” jämfört med samma månader förra året. Sökningar i Kolla elföretaget har gått från cirka 10 000 sökningar i månaden till drygt 15 000 sökningar i månaden.

Besökarna till Kopplasäkert.se kommer från sökmotorer, samarbetsföretag, eller genom direkt trafik. Under kampanjperioderna juni och oktober kom många besökare från sociala medier och särskilda bygg-och renoveringswebbsajter. Detta kan ses i ljuset av att väldigt många renoverade och byggde under sommaren, då Coronaviruset begränsade semesterresande med mera.

Både kampanjen och tjänsten var en väldigt lyckad satsning. 139 inslag i redaktionella medier (främst branschmedier) under kampanjen. Tjänsten har även blivit uppmärksammad flera gånger, bland annat med en nomineringar i Svenska Publishingpriset, eDiamond Awards och Guldvargen.

”Ett viktigt initiativ för att minska skadorna är Elsäkerhetsverkets ”Koppla säkert” som lanserades alldeles nyligen. Det är ett praktiskt hjälpmedel snabbt och enkelt få svar på vad man själv får göra och vad som måste utföras av ett registrerat elinstallationsföretag.”

– Anders Ygeman, energiminister

Förklaringsfilm för tjänsten.